Νέα – Ενημερώσεις - mastrantonis-istiofora.gr
Νέα – Ενημερώσεις

Η έκθεση “1821-1827, ο κατά θάλασσα Αγώνας” ταξίδεψε στην Πάτρα

“1821-1821, ο κατά θάλασσα Αγώνας” ταξιδεύει στην Πάτρα

Μετά από 4 μήνες φιλοξενίας της στο Θωρηκτό “Αβέρωφ” η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Παναγιώτη Μαστραντώνη και θέμα “1821-1821, ο κατά θάλασσα Αγώνας” ταξίδεψε στην Πάτρα από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου!

Με μεγάλη ανταπόκριση του Πατραϊκού κοινού, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, έγιναν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργάνωσε η ΕΑΑΝ (Παρ. Ν.Δυτ. Ελλάδας) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).

Για το ιστορικό της περιόδου αυτής μίλησε η κα Δήμητρα Κουκίου, ιστορικός – Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ με μια ουσιαστική και περιεκτική ομιλία που απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια των παρισταμένων. Επιπρόσθετα, προβλήθηκε βίντεο με συνέντευξη από τον ζωγράφο σχετικά με την έμπνευση δημιουργίας και την ιδιαίτερη τεχνική του.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αντιναύρχος (Ο) ε.α Δημήτιος Μποϊλές Π.Ν., ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, ο Βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκής (με επιστολή λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων) και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ Αρχιπλοίαρχος ε.α Αριστείδης Καθρέπτας Π.Ν.

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Πατρών Ταξίαρχος Τρύφων Χατζηγιάννης, ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων κ. Νίκος Ασπράγκαθος, ο πρώην Υπουργός Νίκος Νικολόπουλος, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Ιονίου Πλοίαρχος Παν. Γιαννουδάκης Π.Ν, ο Συντονιστής Επιχ/ων Π.Ε.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής 5ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Ευρυβιάδης Σαπουνάς, ο Λιμενάρχης Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Λάζαρος Χανουμίδης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Δήμου Πατρέων κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ο Εκπρόσωπος της ΕΑΑΝ Πλωτάρχης ε.α. Παναγιώτης Σταμάτης Π.Ν.

Οι Πρόεδροι των Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων:

Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Νάκας ΕΑΑΣ
Πλοίαρχος ε.α Ζώης Υφαντής ΕΑΑΝ Ηλείας
Αντισμήναρχος ε.α Βασίλειος Χρόνης ΕΑΑΑ
Αντιστράτηγος ε.α Ευσταθία Γιαννιά ΕΛ.ΑΣ

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ Χαλανδρίτσας Δρ. Ι Δετοράκης.
Ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας Ανδρέας Μανωλόπουλος.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ και ιδιαίτερα εγκάρδια τους ανθρώπους και μέλη της ΕΑΑΝ (Παρ. Ν.Δυτ. Ελλάδας) για την εξαιρετική διοργάνωση και υποστήριξη της έκθεσης καθ” όλη τη διάρκεια της, καθώς και το Πατραϊκό κοινό για την αθρόα παρουσία αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον του όπως αποτυπώθηκε τόσο σε δια ζώσης συζητήσεις μας, όσο και στα σχόλια του βιβλίου επισκεπτών.

«1821-1827, ο κατά θάλασσα Αγώνας» στο Θωρηκτό Αβέρωφ

"1821-1827. Ο κατά θάλασσα Αγώνας"

 Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκαν στο θρυλικό «Αβέρωφ» τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με έργα του Παναγιώτη Μαστραντώνη και θέμα «1821-1827. Ο κατά θάλασσα Αγώνας».

Την έκθεση διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια πολύ ιδιαίτερη διάλεξη του Αντιναυάρχου Δημητρίου Λισμάνη Π.Ν.(ε.α), με θέμα «Οι ναυμάχοι όπως δεν τους ξέρουμε».

Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ως ένδειξη της αγάπης του για το «Αβέρωφ», ο ζωγράφος προσέφερε στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο ένα πίνακά του που απεικονίζει το πλοίο και βασίζεται στα πρωτότυπα σχέδια κατασκευής του από τα ναυπηγεία των Αδελφών Ορλάντο στο Λιβόρνο.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ήταν επιλεγμένες απεικονίσεις εκπληκτικής ακρίβειας ιστορικών πλοίων που συμμετείχαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας καθώς και σκηνές από ναυμαχίες σχεδιασμένα με την ιδιαίτερη τεχνική του Παναγιώτη Μαστραντώνη, με στόχο να μεταφέρουν τους επισκέπτες σ’ ένα μοναδικό ταξίδι στη Ναυτική Ιστορία του τόπου μας.

Η διάρκεια της έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” στη Μαρίνα Φλοίσβου (Άλσος Ναυτικής Παράδοσης) παρατάθηκε αρχικά μέχρι το τέλος Αυγούστου και κατόπιν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

«Σημείο Ελληνικό» ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Πολεμικο Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο «Σημείο Ελληνικό» που επιμελήθηκαν η Μαργαρίτα Καταγά και ο Πολυζώης Κοτσανάδας.

Τρεις σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί μελετούν κι αποτυπώνουν με τα προσωπικά τους εικαστικά μέσα το «σημαίνον» του έθνους. Αποτίνουν με το καλλιτεχνικό τους έργο φόρο τιμής σε ένα έθνος το οποίο υπερασπίστηκε σθεναρά τον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομία του μέσω των αγώνων του. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με έργα εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821

Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, με έργα εμπνευσμένα από την επανάσταση του 1821 που διοργάνωσε ο Δήμος Ύδρας και η Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Ύδρας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου, στην έκθεση λαμβάνουν μέρος 21 Υδραίοι και Φιλυδραίοι ζωγράφοι. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Συνάντηση με τον πρέσβη της Μολδαβίας & δωρεά πορτραίτου Αλέξανδρου Υψηλάντη

Η συνάντηση αποσκοπούσε στη συζήτηση πολιτιστικών δράσεων συνεργασίας Μολδαβίας – Ελλάδας στο πλαίσιο των ιστορικών και φιλικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η πρόταση διοργάνωσης έκθεσης έργων του Παναγιώτη Γ. Μαστραντώνη στο Κισινάου που να συνδέεται με σειρά δράσεων αφιερωμένων στην 200ή επέτειο της έναρξης της επανάστασης για την ελληνική ανεξαρτησία (1821- 1832), ενώ παράλληλα επιδόθηκε από τον καλλιτέχνη πορτραίτο του Αλέξανδρου Υψηλάντη που έζησε και έδρασε στο Κισινάου, όπου και στις 16 Φεβρουαρίου 1821 αποφασίστηκε η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον ίδιο.

Ο πρέσβης Anatol Vangheli χαιρέτισε την κίνηση και τις προθέσεις του κ. Μαστραντώνη και τόνισε ότι αυτή η χειρονομία θα ενισχύσει περαιτέρω τη φιλική σχέση μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ψαρά – Ιούνιος 2018

Με αφορμή την 194η επέτειο του ολοκαυτώματος και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν από το Δήμο Ψαρών, με την αμέριστη συμπαράσταση του νυν δημάρχου Κ. Βρατσάνου αλλά και του τέως δημάρχου Μ. Αγαπούση έγινε πραγματικότητα και ένα πολυετές «όνειρο». Αυτό της παρουσίασης της σειράς των έργων «Υδρα-Σπέτσες-Ψαρά» στο ηρωικό νησί που παρέμενε ο μοναδικός προορισμός του τριπτύχου που δεν είχαν παρουσιαστεί.

Έμελε επίσης να είναι και η πρώτη έκθεση που φιλοξενούταν στο νησί στη νεοανεγερθείσα αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως και άλλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις & εκδηλώσεις, και που παράλληλα με άλλα έργα που είχαμε την ευκαιρία και χαρά να γνωρίσουμε από κοντά, σηματοδοτούν το πάθος, όραμα και ζέση των ανθρώπων του (συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας & προηγούμενης δημοτικής αρχής) για ανάπτυξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Έκθεση: 1821-1827 Μεγάλες Ναυμαχίες

1821-1827 Μεγάλες Ναυμαχίες

Στις 27 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «1821-1827 Μαγάλες Ναυμαχίες» που περιλάμβανε την ομότιτλη σειρά 15 έργων φιλοτεχνημένων με την ιδιαίτερη μικτή τεχνική του Παναγιώτη Μαστραντώνη. Μπορείτε να δείτε όλους τους πίνακες στη αντίστοιχη σελίδα του site.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρέσβης Dr David Landsman, ο Ρώσος πρέσβης Vladimir Chkhikvishvili, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των πρεσβειών της Ρουμανίας Adrian I. Duta και της Βρετανίας, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτιστικού τμήματος της Γαλικής πρεσβείας.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Estudio στην Κηφισιά και διήρκησε από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου 2010.

Τα περιεχόμενα έργα & σχέδια που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο υπόκεινται στην ελληνική & διεθνή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Κάθε αξιοποίηση, αναδημοσίευση, επεξεργασία, αποθήκευση, ανατύπωση ή και αναπαραγωγή απαιτεί προηγούμενη έγγραφη άδεια του καλλιτέχνη.